Kies voor een betrouwbare makelaar: tips om de juiste professional te vinden!

Het aantal makelaardijen in Nederland is in het afgelopen decennium aanzienlijk gegroeid, namelijk met 10 procent. In de jaren 2010 tot 2020 steeg het aantal actieve makelaars in Nederland van circa 8200 tot meer dan 9000. In de grotere steden kun je al snel kiezen uit tientallen makelaarskantoren, wat het kiezen van een passende professional voor het kopen of verkopen van een woning best lastig kan maken. Want waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een passende en professionele makelaar?

Doe goed online vooronderzoek

Zoeken naar een passende makelaardij betekent goed vooronderzoek doen. Natuurlijk kun je met het eerste de beste makelaarskantoor in zee gaan, omdat de buren ook zulke goede ervaringen met het betreffende kantoor hadden. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Verstandiger is het om via internet te kijken welke makelaarskantoren er bij jou in de buurt zijn en welke reviews ze krijgen. Vaak zijn er ook klantervaringen op de website van het betreffende makelaarskantoor te vinden, die een goede indruk geven van de kwaliteiten, het dienstverlenende niveau en de kosten van de makelaardij.

Er moet wel een klik tussen jullie zijn

Een van de belangrijke punten van aandacht bij het zoeken van een makelaardij, is de onderlinge klik. Bij het vinden van een professionele makelaar is het wel belangrijk dat je een gevoel van onderling vertrouwen hebt en overtuigd bent van de meerwaarde van de betreffende persoon of het kantoor dat je op het oog hebt als bemiddelaar. Zonder echte klik ontstaan er snel irritaties, onduidelijkheden en soms zelfs conflicten. En dat is iets dat je rondom een verhuizing natuurlijk liever niet wilt meemaken.

Vraag bekenden om extra advies

Hoewel de mening van anderen niet doorslaggevend zou moeten zijn bij jouw keuze voor een makelaardij, is de ervaring van mensen in je omgeving natuurlijk niet irrelevant. Vaak hebben makelaarskantoren in de loop der jaren een bepaalde positieve (en soms negatieve) reputatie opgebouwd in de regio. Zo zijn er kantoren die bekendstaan om hun goede en efficiƫnte dienstverlening, doordat ze hun klanten volledig ontzorgen. Of ze zijn populair omdat ze qua woningprijs het onderste uit de kan weten te halen. Gooi daarom het en der een balletje op bij collega's, familieleden, vrienden en kennissen. Meestal kunnen zij je direct al meer vertellen over het kantoor dat je in het vizier hebt.

Maak een aantal afspraken

'Van horen zeggen' is bij het zoeken van een makelaarskantoor absoluut onvoldoende. Vraag met minstens drie kandidaten een vrijblijvend gesprek aan, zodat je ze onderling goed kunt vergelijken. Op die manier kun je de voor jou meest aantrekkelijke en voordelige beslissing nemen.

Delen