Op zoek naar huurwoningen

De laatste jaren zijn de prijzen van koopwoningen sterk gestegen in de grote gemeenten. Dit heeft ertoe geleidt dat er steeds minder koopwoningen beschikbaar zijn voor een bepaalde inkomenscategorie in deze steden. Hierdoor is er ook een krapte ontstaan bij de huurwoningen. Erg vervelend, maar hoe zorgt u ervoor dat u toch nog een fijne plek om te wonen kunt vinden? Om u uit de brand te helpen zijn hier een aantal tips voor het vinden van een geschikte huurwoning.


Waarmee dient u rekening te houden bij het vinden van een huurwoning?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om na te gaan hoeveel u maandelijks te besteden heeft aan de huur. U wilt immers wel elke maand uw huur kunnen betalen. Daarnaast is het handig om na te gaan hoelang u een huis wilt huren? Is dit voor een jaar dan kunnen uw eisen heel anders zijn dan wanneer u hier langer wilt blijven. Ook zou u voor een kortere huurperiode kunnen denken aan een gemeubileerde woning. Dit scheelt veel nieuwe meubels aanschaffen die mogelijk niet passen in de volgende woning. 


Welke eisen stelt u aan de huurwoning?

Nu u heeft vastgesteld hoe hoog de huur maximaal mag zijn en voor welke periode u er wilt wonen zijn er vast een boel eisen die u aan de woning stelt. Zet deze eisen allemaal op een rij voor een goed overzicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, de type badkamer, welke apparatuur in de keuken moet zitten (bijvoorbeeld wel of geen afwasmachine?). Ook kan het zijn dat u het liefst een net opgeleverde woning huurt, of misschien vind u het wel niet erg om in een iets gedateerd huis te wonen. Daarnaast kunt u nagaan of het hebben van een buitenruimte noodzakelijk is en of er parkeergelegenheid benodigd en beschikbaar is.


De zoektocht naar geschikte huurwoningen

Het vinden van de geschikte woning is vaak erg lastig en kost veel tijd. Zeker in de krappe huurmarkt in de grote steden is daarom ook aan te raden contact op te nemen met een tussenpartij. Vaak worden woningen niet eens meer online te huur gezet maar gebeurt dit al via het netwerk van een tussenpartij. Zeker wanneer het gaat om een sociale huurwoning is inschrijving verplicht en zijn de wachttijden lang. Wanneer in de vrije huursector een woning wordt gevonden is het van belang te letten op eventuele courtage kosten die tussenpartijen kunnen vragen (vermomd onder namen als administratiekosten, bezichtigingskosten of inschrijfkosten). Deze courtagekosten zijn wettelijk verboden door de Hoge Raad. Betaal deze kosten dus niet.

Toevallig op zoek naar huurwoningen in Delfzijl? Kijk dan eens op Woongroep Marenland.

Delen